„Preduzimanje akcije protiv rodnih stereotipa i seksizma u medijima“ je internacionalni partnerski projekat za razvoj veština omladinskih radnika/ca i lidera/ki i usvajanje inovativnih alata u oblasti borbe protiv rodnih stereotipa i seksizma u medijima i promovisanja rodne ravnopravnosti. Projekat realizuje Edukativni centar – Kruševac u partnerstvu sa još 3 omladinske organizacije iz Španije, Slovenije i Hrvatske, a uključiće učesnike iz još šest zemalja: Albanije, Bosne i Hercegovine, Italije, Crne Gore, Poljske i Turske. Projekat se sprovodi uz finansijsku podršku EYF-a (European Youth Foundation) i Saveta Evrope.

Glavna svrha našeg projekta je jačanje kapaciteta organizacija za rad na rodnim pitanjima i rodno zasnovanom nasilju, sa posebnim fokusom na mlade žene i devojke u medijskom prostoru. Postojeći oblici strukturne diskriminacije, u kombinaciji sa stereotipima i predrasudama, posebno pogađaju ranjive grupe mladih, uključujući mlade žene i devojke, mlade ljude sa invaliditetom, etničke i verske manjine, mlade Rome, izbeglice i migrante, LGBT mlade. Svrha ovog partnerskog projekta je unapređivanje i razmena različitih znanja i iskustava, diskusija o rodnoj problematici u medijskom kontekstu i kreiranje plana za preduzimanje akcije protiv rodnih stereotipa i seksizma u medijima.

Glavni cilj ovog projekta je izgradnja kapaciteta omladinskih organizacija i omladinskih radnika/ca da podrže i osnaže mlade ljude kao agente za društvene promene i borbu protiv rodnih stereotipa i seksizma u medijima. U okviru projekta biće održan trening kurs za omladinske radnike/ce o interaktivnim, inovativnim i kreativnim metodama neformalnog obrazovanja o rodnim stereotipima, seksizmu i govoru mržnje na rodnoj osnovi. Tokom projekta, učesnici će steći teorijsko znanje i praktične veštine, kako da medijske alate koriste kao efikasnu metodu socijalne intervencije u njihovom radu sa mladima. Učesnici će naučiti kako koristiti offline i online medijski prostor u borbi protiv rodnih stereotipa, predrasuda, seksizma, nasilja i govora mržnje i doprineti rodnoj ravnopravnosti. Učesnici će kreirati i producirati različite medijske sadržaje – radio emisije, kratke filmove i tematske tekstove na internetu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Fill out this field
Fill out this field
Молимо вас да унесете ваљану адресу е-поште.
You need to agree with the terms to proceed