„PODELJENA PROŠLOST – ZAJEDNIČKA BUDUĆNOST“ – IZGRADNJA INFRASTRUKTURE ZA EFEKTIVAN PROCES POMIRENJA

Projekat „Podeljena prošlost – zajednička budućnost“ (Divided Past – Joint Future) sprovodi OKC Banja Luka u saradnji sa 17 partnerskih organizacija, među kojima je i UG “Edukativni centar Kruševac, a finasira Evropska unija. Ključna svrha ovog IPA projekta je izgradnja infrastrukture za efektivan proces pomirenja na Zapadnom Balkanu i u Turskoj.

 

Iako su konflikti, unutar i između zemalja Zapadnog Balkana i u Turskoj, često etnički i verski zasnovani, nosilac ovog projekta OKC Banja Luka i brojne partnerske organizacije suočeni su sa činjenicom da se teme – mir i pomirenje, postale „nepopularne“, a civilno društvo podeljeno i osporavano. Međutim, organizacije civilnog društva trebalo bi da su spremne, da raspolažu resursima i postanu glavni akter u politikama mira i pomirenja. Zato je opšti cilj ovog projekta da organizacije civilnog društva budu prepoznate od vlada (zemalja ZB i Turske) kao važan društveni faktor sa snažnim kapacitetima za izgradnju mira i pomirenje.

 

Okupljanjem 18 partnera u svojevrsnu mrežu organizacija, čiji predstavnici raspolažu različitim ekspertizama, znanjima i veštinama, projekat je stvorio dobru polaznu osnovu za realizaciju zacrtanih ciljeva. Prva, istraživačka, faza projekta „Podeljena prošlost – zajednička budućnost“ zahtevala je učešće predstavnika privatnog, javnog, sektora civilnog društva i građana u nizu fokus grupa u kojima su izneli svoja stavove, iskustva i mišljenja o procesu pomirenja. Takođe, istraživanje podrazumeva mapiranje i analizu različitih efikasnih „modela pomirenja“ u/izvan Evrope.

 

Projekat predviđa, između ostalog, formiranje Nacionalnih i Regionalne laboratorije za društvene inovacije, izradu Priručnika za međusektorski pristup, onlajn resurs-platformu…Podsetimo, četvorogodišnji projekat „Podeljena prošlost – zajednička budućnost“ finansira EU, a sprovodi se od januara 2016. godine.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Fill out this field
Fill out this field
Молимо вас да унесете ваљану адресу е-поште.
You need to agree with the terms to proceed