“Peace Genderator – Rodna perspektiva u procesima izgradnje mira” je internacionalni projekat koji realizuje Edukativni centar – Kruševac, u partnerstvu sa organizacijama iz Hrvatske, Španije i Slovenije, uz finansijsku podršku EYF-a (European Youth Foundation) i Saveta Evrope.

Projekat uključuje učesnike iz 13 zemalja, članica Saveta Evrope: Srbija, Španija, Hrvatska, Slovenija, Albanija, Bosna i Hercegovina, Italija, Crna Gora, Poljska i Turska. U okviru projekta biće realizovan međunarodni trening za 30 omladinskih radnika/ca, na kome će biti predstavljeni kreativni i inovativni alati u neformalnom obrazovanju, koje omladinski radnici i radnice mogu da koriste u svakodnevnom radu, na uključivanju rodno senzitivnog pristupa pitanjima prevencije konflikata i izgradnje mira.

Glavna tema projekta je diskusija o ulozi žena i muškaraca u aktivnostima sprečavanja sukoba, pomirenja i izgradnje mira; kao i uloga koje se u društvu pripisuju ženama i muškarcima u prevenciji sukoba, aktivnostima izgradnje mira i razvoju strategija i mehanizama u oblastima poštovanja ljudskih prava i nenasilno rešavanje sukoba; borba protiv rodno zasnovanog nasilja; uravnoteženog učešće žena i muškaraca u odlučivanju; rodna ravnopravnost i osnaživanje žena.

Tokom projekta, učesnici će steći teorijsko znanje o pravu, prilikama i ulozi mladih žena i muškarca u sprečavanju sukoba, pomirenju i izgradnji mira i praktičnim veštinama kako da koriste ofline i online alate za integrisanje rodno senzitivnog pristupa u radu sa mladima. Glavni produkti ovog projekta biće Webinari za mlade, koji će biti realizovani u svim zemljama učesnicama. Učesnici će takođe kreirati Tutorijale za izradu Webinara, kao pomoć u budućem radu, svojim kolegama i drugim omladinskim radnicima i radnicama.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Fill out this field
Fill out this field
Молимо вас да унесете ваљану адресу е-поште.
You need to agree with the terms to proceed