Projekat “Interkulturalne kompetencije u omladinskom radu” kreiran je u partnerstvu četiri omladinske organizacije iz Albanije, Grčke, Srbije i Crne Gore i uključuje učesnike iz još pet zemalja članica Saveta Evrope: Austrije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Italije i Makedonije, sa ciljem promocije različitosti, interkulturalnog dijaloga, zajedničkih vrednosti slobode i poštovanja ljudskih prava.

Projekat će se realizovati kroz sedmodnevni Međunarodni trening kurs (5 – 11. april 2019, Kruševac) za 27 učesnika iz devet zemalja, omladinskih radnika/ca i lidera/ki, sa iskustvom ili posebnim interesovanjem za interkulturalno učenje, dijalog i razumevanje. Trening će pratiti radio emisje i kratki filmovi o ovoj temi, predviđen je resurs-paket koji će se koristiti za nastavak aktivnosti u partnerskim organizacijama (multiplikacione radionice realizovaće se u devet zemalja), a biće izrađen i priručnik (Handbook) sa fokusom na interkulturalno učenje.

Osnovni cilj projekta je osnaživanje omladinskih radnika/ca, kako bi se obezbedio interkulturalni dijalog, povećale mogućnosti mobilnosti interkulturalnog učenja i unapredile interkulturalne kompetencije mladih u omladinskom radu i neformalnom obrazovanju u Evropi. Nosilac projekta “Interkulturalne kompetencije u omladinskom radu” je Edukativni centar Kruševac, a realizuje se uz finansijsku podršku EYF-a (European Youth Foundation) i Saveta Evrope.