NACIONALNA KAMPANJA „PEACEMAKER“ – PODELJENA PROŠLOST – ZAJEDNIČKA BUDUĆNOST

Pod sloganom PEACEMAKER, Edukativni centar Kruševac realizuje nacionalnu kampanju u Srbiji, u okviru projekta „Podeljena prošlost – zajednička budućnost“ (Divided Past – Joint Future). Kroz Divided Past – Joint Future, realizovan je niz aktivnosti, a između ostalih, podržani su projekti organizacija civilnog društva u 7 zemalja, među kojima je i Srbija. Reč je o malim projektima organizacija civilnog društva zemalja Zapadnog Balkana i Turske, izabranim na konkursu, koji doprinose poštovanju različitosti i unapređenju inkluzivne prakse među članovima zajednice i zainteresovanim stranama, kroz aktivnosti izgradnje mira. U Srbiji je podržano 10 projekata.

Reč je o projektima: Pisma prijateljstva (Centar za istraživačko novinarstvo Kruševac – CINK), Mirovni fosil – Prva open space laboratorija društvenih inovacija za mir u AP Vojvodini (Centar za kulturu i obrazovanje Sonta – CEKOS), Novi interkulturalni koncept (Centar Lokalne Demokratije – LDA Subotica), Zajedništvo – niko neće biti ostavljen (Mladi istraživači Srbije), Otporna Srbija –  sprečavanje / suzbijanje nasilnog ekstremizma kroz međuetničko partnerstvo, dijalog i saradnju (Kulturni centar DamaD), oPEACEmeni se (PROAKTIV), Pisanje umesto borbe (Grupa „Hajde da…”), Edukativne društvene igre u raznolikim zajednicama (BalkanIDEA Novi Sad), Inovativni omladinski rad, inovativno društvo (Urban Stream) i D.I.S.C.O.V.E.R. – raznolike zajednice imaju dragocene resurse (Caritas  Valjevo). U sklopu nacionalne kampanje PEACEMAKER predstavljamo ove inovativne ideje, kroz ciklus istoimenih emisija na online Radiju KRAK i postere kreirane za svaki od podržanih projekata. 

„Podeljena prošlost – zajednička budućnost“, projekat je koji sprovodi konzorcijum 18 partnera, među kojima je i Edukativni centar Kruševac, a finansira Evropska unija. Nosilac je Omladinski komunikativni centar Banja Luka, a projekat uključuje organizacije civilnog društva, istraživačke institute, fondacije i partnere iz privrednog sektora. Ključna svrha ovog IPA projekta je izgradnja infrastrukture za efektivan proces pomirenja na Zapadnom Balkanu i u Turskoj. Reč je o četvorogodišnjem projektu koji se sprovodi od januara 2016. godine.