EU INFO DAN U NIŠU U OKVIRU „PAKETA USLUGA ZA MLADE“

U okviru “Paketa usluga za mlade – Za uspešnu tranziciju iz obrazovanja u svet rada”, partnerske organizacije na ovom projektu, Edukativni centar Kruševac (ECK) i niški PROAKTIV, organizuju EU INFO DAN-e. Kroz direktnu komunikaciju sa građanima, cilj je usmeravanja pažnje šire javnosti na teme koje su bitne za mlade i zapošljavanje, u kontekstu evropskih integracija Srbije. EU INFO DANI se realizuju na teritoriji Rasinskog i Nišavskog okruga.

U okviru EU INFO DAN-a u Nišu, u saradnji sa EU Info Pointom, predstavljeni su evropski programi edukativne mobilnosti mladih. Kroz prezentaciju, promotivni materijal, razgovor sa mladima i predstavnicima organizacija koje se bave ovim programima, Nišlije i Nišlijke informisani su o mogućnostima i načinu prijavljivanja. Kratak promotivni film u kome mladi, učesnici različitih evropskih programa edukativne mobilnosti, prenose svoja iskustva i utiske sa trening kurseva, razmena i Evropskog volonterskog servisa (EVS) i govore o stečenim znanjima, veštinama i kontaktima bitnim za nastavak školovanja i zaposlenje, usledio je nakon prezentacije.  Najupečatljiviji utisak, prema rečima učesnika,  ostavilo je neformalno druženje sa volonterima iz Francuske, Holandije i Španije, a njihovi domaćini, predstavnici Grupe „Kobra“, pojasnili su zašto je bitna edukativna mobilnost. Mina Stefanović, koja je studirala i bila praktikant u Evropi, podelila je svoje iskustvo i informacije o projektu Route 60+, Evropske priče koje oblikuju bolju budućnost.  Na taj način, kroz svojevrsnu vršnjačku edukaciju, zainteresovani su, u toku INFO DAN-a bili u prilici da otklone različite nedoumice u vezi sa ovim programima i saznaju kako žive mladi u Evropskoj uniji. Proaktiv je prethodno organizovao  EU INFO DAN u Svrljigu.

Rad Edukativnog centra Kruševac kao nosioca projekta podržava Švedska, u okviru programa Beogradske otvorene škole „Civilno društvo za unapređenje pristupanja Srbije Evropskoj uniji“.