EdU INFO ROMA: Obrazovani mladi Romi i Romkinje – pokretači romske zajednice

Inicijativu „EdU INFO ROMA“ pokrenulo je UG „Romani Asvin“ iz Kruševca, koje čine mladi, uglavnom studenti, a u cilju podsticanja mladih Roma i Romkinja da nastave školovanje i uključe se u društvenu zajednicu. U okviru inicijative organizovani su online i offline Karavani informisanosti.

„Aktivnosti su usmerene na unapređenje informisanosti mladih iz romske populacije o formalnom i programima neformalnog obrazovanja“, kaže predsednica Udruženja građana „Romani Asvin“, Alma Kajtazi, studentkinja Pravnog fakulteta u Nišu. „Smatramo da su pokretači romske zajednice – obrazovani mladi Romi i Romkinje, pre svega akademski obrazovani“, dodaje Kajtazi.

EdU INFO ROMA je jedna od podržanih inicijativa u okviru konkursa “Podrška za mobilizaciju zajednice”, koji se sprovodi u sklopu projekta ,,Lokalni poziv za EU”. Projekat realizuje Nacionalna koalicija za decentralizaciju sa partnerima Grupom 484 i Fondacijom Jelena Šantić, a cilj je osnaživanje lokalnih inicijativa za doprinos procesima pridruživanja EU, stvarajući decentralizovano društvo koje neguje kulturnu različitost i participatornu demokratiju. Projekat finansira Evropska unija, a Edukativni centar – Kruševac je jedan od šest regionalnih centara za podršku razvoju organizacija i neformalnih inicijativa.

Изборник