nedelja , 20 avgust 2017
POSTAVLJENE KUTIJE ZA PITANJA KRUŠEVLJANA O GRADSKOM BUDŽETU

POSTAVLJENE KUTIJE ZA PITANJA KRUŠEVLJANA O GRADSKOM BUDŽETU

  U okviru realizacije projekta „Lokalne samouprave, organizacije civilnog društva i mediji za odgovornije javne finansije“ u Kruševcu, 10. aprila, postavljene su kutije na tri lokacije (hol Gradske uprave i mesne zajednice – Bela Voda i Veliki Šiljegovac) u koje sugrađani, anonimno, mogu ubaciti pitanja o lokalnom budžetu. Namera je da se, na taj način, svakom građaninu omogući da postavi pitanje i otklone najčešći razlozi neaktivnosti (nije mi dostupno, ne znam gde i kome da postavim pitanje, ne koristim internet i slično). Na kutijama su dostupne osnovne informacije o projektu i vidljiv natpis „Kruševački nauk – gradski budžet nije bauk“ (lokalni slogan). Za pitanja sugrađana, kutije su otvorene do kraja jula, prazniće se na kraju svakog meseca (april, maj, jun i jul), a na sastancima predstavnika Edukativnog centra Kruševac (ECK) i lokalne samouprave (LS) – stručne gradske službe ponudiće odgovore na najčešća pitanja Kruševljana o budžetu. Kroz programe Radio Televizije Kruševac, odgovori će biti prezentovani široj javnosti.

  Kreiranjem Google forma „Postavite pitanje o budžetu grada Kruševca“ (dostupan na ovom linku) omogućeno je  i postavljanje pitanja u elektronskoj formi.  U toku realizacije projekta, predlog za budžet grada Kruševca, sugrađani mogu poslati ECK-u na mejl kspredlog@ec.org.rs.

  Po završetku prvog dela aktivnosti, Edukativni centar Kruševac će, u avgustu, pripremiti (u saradnji sa predstavnicima LS) i štampati plakate sa odgovorima na najčešća pitanja i nedoumice Kruševljana u vezi sa gradskim budžetom. Nakon postavljanja ovih plakata, na frekventnim mestima u Kruševcu, osnovne informacije o budžetu biće dostupne velikom broju sugrađana.

  Projekat „Lokalne samouprave, organizacije civilnog društva i mediji za odgovornije javne finansije“ sprovodi Beogradski fond za političku izuzetnost (BFPE) u partnerstvu sa Asocijacijom nezavisnih elektronskih medija (ANEM), uz finansijsku podršku Švajcarske kancelarije za saradnju (SDC) u saradnji sa Programom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Republici Srbiji. Kruševac je jedan od 15 gradova i opština u kojima se realizuje ovaj projekat, a lokalne aktivnosti se sprovode u saradnji Grada Kruševca, Radio Televizije Kruševac i Udruženja građana „Edukativni centar Kruševac“.